MENÜ

AKÜ BAKIMI

Akü Bakımı

Akü Bakımı

26 Kasım 2020

Akü Nedir ?

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktiren ve gerektiğinde kullanmaya imkan veren cihazlara akü adı verilir. Piyasada “batarya”, “akümülatör“, “biriktireç” ve “akım toplar” isimleriyle de anılan akü, otomobilinizin kullandığı elektrik enerjisinin kaynağını oluşturur.

Akü Bakımında Neye Dikkat Edilir ?

  • Akü üzerindeki havalandırma deliklerinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Akü üzerine yağ ve yakıt bulaştırmamaya dikkat edilmesi gerekir.
  • Uzun süre kullanılmayan aküler kullanılmaya başlanmadan önce voltajı ve yoğunluğu ölçülmelidir.
  • Kışın akünün donmasını engellemek için tam şarj yapılabilir.
  • Eğer aracınızı 15-20 günden fazla kullanmayacaksanız akü kutup başlarını sökmeniz önerilir.
  • Ani hava değişimleri akünün patlamasına sebep olabilir.
  • Akü şarj olurken çıkardığı gazlar insan sağlığı için zararlıdır.

Akü'nün Görevleri Nelerdir ?

  • Aracın hareket etmesi için marş motorunu çalıştıracak akımı vermek,
  • Araç radyosu, kaloriferler, araç içi lambaları gibi elektrik ile çalışan cihazlara akım göndererek çalışmalarını sağlamak,
  • Voltaj ve amperaj dengelemesi sayesinde yüksek devirlerde alıcıların zarar görmesini önlemek.

Akü Nasıl Çalışır ?

Akünün çalışma prensibi pillerle benzerdir. Akü, bir pozitif bir de negatif olmak üzere iki kutba sahiptir. Bu kutuplar da araçtaki klima, silecek, radyo ve motor ateşleme sistemine bağlıdır.

Bataryanın içerisinde hücre adı verilen altı bölüm yer alır ve her hücrede iki elektrot takımı ile 16 plaka yer alır. Plakalar da pozitif ve negatif plak olmak üzere ikiye ayrılır. Pozitif plakalar kurşun dioksit, negatif plakalar ise kurşun içerir. Kurşun dioksit ile kaplı pozitif plaka, elektronları içeri taşırken kurşundan oluşan negatif plaka ise elektronları serbest bırakır. Plakaların bir araya gelmesiyle de sıkıştırılmış ızgaralar meydana geliyor.

Plakalar %65’i sudan, %35’i sülfürik asitten oluşan karışım içinde yüzer. Bu sıvı ise aküde elektriği ileten elektrolit görevi görür. Plakaların sıvıyla etkileşimi sonucunda elektron adı verilen partiküller meydana gelir ve elektronların ızgara içindeki hareketleri ile aracın çalışması için gerekli enerji oluşur.

Akü Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Aküler içeriklerine göre nikel-demir, nikel-kadminyum, kurşun-ast, gümüş-çinko gibi çeşitlere ayrılır. Otomobillerde en çok kullanılan akü çeşidi ise kurşun-asit aküdür.

Kurşun asit aküler de kendi içlerinde kuru akü ve sulu akü olmak üzere ikiye ayrılır. En çok kullanılan sulu akü çeşidi ise Starter ya da SLI olarak adlandırılan klasik akülerdir. Günümüzde Start-Stop teknolojisini kullanan araçların yaygınlaşması ile birlikte klasik akülere kıyasla daha yüksek performans, dayanıklılık ve yüksek şarj kabulüne sahip Start-Stop aküler de sıklıkla tercih ediliyor.

Akülerin Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir ?

Otomobilinizin aküsünden maksimum verim almak ve ömrünü uzatmak için nelere dikkat etmeniz gerekiyor ?

Akülerin Depolanması

  • Akülerin raf ömrü 12 ila 18 ay arasında değişiklik gösterir.
  • Kurşun asit akülerin boşalmış ya da kısmen boşalmış halde tutulmaması önemlidir.
  • Uzun süre depolanan akülerin 6 ayda bir şarj edilmesi gerekir.

Şarj Seviyesine Dikkat

Şarj seviyesinin ideal düzeyde olması, akünün verimliliği için önemlidir. Aşırı şarj ve düşük şarj, akülerin ömrünün hızlı bir şekilde tükenmesine sebep olur.

Ortam Sıcaklığının Aküye Etkisi

Aşırı yüksek ve aşırı düşük ortam sıcaklıkları, akünün çalışma ömrünü kısaltır. Akü için önerilen ortam sıcaklığı 20°C-25°C arasıdır.

Akü Zayıflaması Nasıl Anlaşılır ?

Akünüzün şarj durumunu serviste yaptıracağınız periyodik bakımlarda kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisiniz. Yeni nesil bir otomobile sahipseniz akünün üzerinde bir gösterge göreceksiniz. Yeşil renk, aracınızda herhangi bir problem olmadığı anlamına gelir. Göstergede siyah renk görüyorsanız akünüzü şarj etmelisiniz. Beyaz renk ise akünüzü değiştirmeniz gerektiğini ifade eder.

Akü Nasıl Şarj Edilir ?

Akünüzü şarj etmek için servisten destek alabilir ya da kendi imkanlarınızla akü şarj etmeyi öğrenebilirsiniz.

Adım Adım Akü Nasıl Doldurulur ?

  • Akünüzü şarj etmek için akü kablosu da denen akü takviye kablosu edinin.
  • Dolu bir aküyü ya da şarj edilecek akünün bulunduğu aracı arabanızın yanına getirin.
  • Takviye kablosunun kırmızı renkli olanını, her iki akünün de + kutbuna takın.
  • Siyah kablonun maşalarını da – kutuplara takın.
  • Aracınızı çalıştırdığınızda akünüz dolmaya başlayacaktır.
  • Başka bir araçtan dolum yapıyorsanız akünün zayıflamaması için dolum yaptığınız aracı da çalıştırmalısınız.
  • Aynı işlemleri akü şarj cihazı ile de yapmanız mümkündür.

Akü Kaç Saatte Şarj Olur?

Şarj durumu başta olmak üzere birçok farklı değişkene göre oto aküleri 8 ila 24 saat arasında şarj olur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise işlemi araç sahibi yapmıyorsa güvenilir bir kurum tercih etmesi gerektiğidir.

Akünün Bittiğini Nasıl Anlarsınız?

Arabanıza binip marşa bastığınızda araç geç çalışıyor ve bu durum sık sık tekrarlanıyorsa akü bitmiş olabilir. Kontağı çevirdiğinizde araç göstergeleri çalışmıyorsa bu durum yine akünün bitmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Akünün bittiğini gösteren en basit ipucu ise kornanın çalışmamasıdır.

Akü Ne Zaman Değiştirilir?

Akünün ömrü, kullanım koşullarına ve kullanım yerine göre değişiklik gösterebilir. Binek araçlarda akünün ömrünün 4-5 yıl, ticari araçlarda ise 2-4 yıl arasında olması beklenir.

Akü Nasıl Değiştirilir?

Akünün belli bir ömrü vardır ve bu süre dolduğunda yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Bir servise giderek bu işlemi yaptırabileceğiniz gibi gerekli malzemeleri edindiğinizde kendiniz de kolayca aracınızın aküsünü değiştirebilirsiniz.

Aküyü değiştirmek için öncelikle akünün yerini bulmanız gerekir. Genellikle kaputu açtığınızda akü karşınıza çıksa da yeni nesil araçlarda akü, bagajda ya da koltukların altında da olabilir. Aküyü rahat açmak için öncelikle kutup başlarını temizlemelisiniz. Bir anahtar yardımıyla önce negatif (-), sonra pozitif (+) kutbun bağlantısını sökmeli ve akünüzü aracınızdan çıkarmalısınız. Yeni aküyü aracınıza yerleştirebilirsiniz. Son olarak pozitif (+) ve negatif (-) kutupları doğru bir şekilde bağlamanız gerekir.

SİZİ ARAYALIM

Güncel ürün ve kampanyalarımızdan haberdar olun!

Copyright © 2020 · Zorlu Otomotiv Yağ Bakım Servisi · Tüm hakları saklıdır.